Recension av filmen AlphaGo

Recension av filmen AlphaGo

Detta är en fängslande dokumentär om ett flertusenårigt spel med en AI-twist. Det tar dig med från Cambridge till Seoul, där en legendarisk mästare i spelet Go möter en datorutmanare.

AlphaGo heter datorprogrammet som utmanade människan i ett av världens svåraste brädspel. Denna dokumentär bär samma namn och handlar om hur ett team av programmerare genom banbrytande tekniker skapade programmet. På många sätt var det en större prestation än när Deep Blue slog Gary Kasparov i schack 1997.

Go är ett flera tusen år gammalt brädspel som spelas med svarta och vita stenar på ett bräde med 19x19 linjer. Det är väldigt enkla regler men det finns fler möjliga kombinationer än atomer i det synliga universum. Alla världens datorer kunde arbeta tillsammans i en miljon år och ändå inte utvärdera alla möjliga drag.

Här får man följa hur företaget DeepMind ställer sitt program AlphaGo mot allt större utmaningar. Programmet fungerar genom att använda sig av neurala nätverk och självinlärning. De lärde programmet grunderna och gav det en samling med historiska partier att dra slutsatser från, och sedan fick det utvecklas genom att spela mot sig självt. Detta är inte helt enkelt att förklara i filmformat, men det som filmen med all tydlighet lyckas förmedla är det mänskliga dramat.

Innan AlphaGo skapades var det en allmänt utbredd uppfattning att det skulle dröja tio till tjugo år innan en dator kunde mäta sig med mänskliga professionella spelare. Därför togs alla med överraskning när det visade sig att AlphaGo var kapabelt att möta världens bästa spelare på lika villkor här och nu.

Detta är inte en film för de som undrar hur ett sådant här program skapas. Den fokuserar snarare på det mänskliga dramat, de existentiella frågorna associerade med datorernas intrång på vad som setts som människans domäner.

Det är också på ett sätt en sportfilm. Man får följa de första matcherna mot Fen Hui, dåvarande europamästare, och senare matcherna i Korea mot Lee Sedol, en av världens högst rankade spelare. Alla väntar sig att det skall vara enkelt att segra över ett datorprogram, men får en chock av nivån på motståndet.

Det är inte helt enkelt att få fram alla nyanser i ett komplext spel till en publik som inte är bekant med det men filmens regissör Greg Kohs lyckas förmedla dramatiken genom människorna som visas i filmen. Ansiktsuttrycken på spelarna är talande. Man får känslan av att de har svårt att hantera situationen där de möter en mästerlig motståndare som de inte kan se, inte bedöma på vanligt vis. Deras kommentarer före och efter matcherna, reaktionerna från de professionella kommentatorerna under matcherna, allt förmedlar vilket stort drama detta var.

Matcherna i Korea följdes live av 8-9 miljoner människor i Asien och orsakade många sensationella rubriker världen över, med allt från varningar om Terminators till frågor om vad det innebär att vara människa. Vad gör vi när datorn blir överlägsen på allt fler områden?

Men överlag är det en hoppfull film. Utan att gå in på exakta resultat vann inte AlphaGo alla matcherna, och Lee Sedol som mötte den kanske tuffaste motståndaren i sitt liv, sade så här efteråt:

"I've grown through this experience. I will make something out of it with the lessons I've learned. I feel thankful and feel like I've found the reason I play Go."

Det kan noteras att månaderna efter sina matcher mot AlphaGo så vann Lee Sedol varje turneringsmatch han ställde upp i.


Regissör: Greg Kohs
Spellängd: 90 minuter

Betyg: 5 av 5 go-stenar


AlphaGo finns från och med 2018-01-01 tillgänglig på Netflix, och skall även komma på iTunes och GooglePlay.

Här finns det mer information om datorprogrammet AlphaGo och matcherna mot mänskliga spelare.


Bild: AlphaGo officiell trailer.