Filmrecension - The Surrounding Game

Filmrecension - The Surrounding Game

Spelet Go är ett av de äldsta spelen i världen. Det har väldigt enkla regler, men de ger upphov till oändlig komplexitet och idag spelas det av fler människor än någonsin förr.

Filmen The Surrounding Game har två trådar; dels handlar det om spelet i sig självt, dess historik och vad det är som fascinerar och fångar människor, och dels om några unga begåvade spelare från USA. Vi får följa dem när det amerikanska Go-förbundet bestämmer sig för att starta sin egen proffsliga, och för första gången utanför Asien kvalificera professionella spelare.

Du behöver inte veta hur du spelar Go för att uppskatta filmen. Tvärtom, chanserna är nog stora att du efter att ha sett den vill pröva spelet själv. Den är spännande och innehåller drama i tävlingarna, och gör ett väldigt gott jobb att förmedla vad Go är, från regler till historik, från vad det betyder för de som blir besatta av det till vad det krävs för att bli professionell spelare.

Eftersom den försöker vara så allomfattande kan den bitvis vara lite spretig med många sidospår. Å andra sidan är de relevanta och intressanta så det upplevs inte som något problem. Den röda tråden är organiserandet av den första professionella uttagningen och de unga spelarna, och de andra historierna målar en större bakgrund.

För den etablerade Go-spelaren är förmodligen de många kända spelarna som är med en bonus, vi ser personer som Lee Sedol, Nie Weiping, Iyama Yuta och Michael Redmond bara för att nämna några.

Filmen kan rekommenderas både vana spelare och oinvigda, och kanske kan den vara ett sätt för de förra att locka de senare att prova på spelet.

Här kan du se en trailer.


Regissör: Will Lockhart

Spellängd: 97 minuter

 Betyg: 4,5 av 5 Go-stenar