Världens enklaste svåra spel - tar du utmaningen?
Go har kallats för världens svåraste spel, men har samtidigt de kanske enklaste reglerna av alla och de flesta kan utan problem lära sig spela. Det tar bara några minuter att lära sig grunderna och komma igång. Sedan kan man studera det resten av sitt liv utan att bli fullärd.
Om du kan omringa den vita stenen och fånga den så kan du spela Go!
Reglerna är enkla men spelet blir komplext för att det är ett stort spelbräde. Allt eftersom man blir duktigare så ser man nya aspekter av spelet och anpassar sitt spelsätt. Det fina med Go är att det förnyas så länge man spelar det.
Några facts om Go:
- Man kan spela på bräden av olika storlekar.
- Spelpjäserna, som kallas stenar, kan vara av olika material. Det klassiska i Japan är snäckskal och skiffer, det vanligaste i Väst är att de är gjorda av glas eller plast. De är oftast svarta och vita, men andra färger förekommer.
- Stenarna placeras på korsningspunkten av linjerna i ett rutnät
- Det finns bräden med 9x9, 13x13 och 19x19 linjer. De mindre är vanliga för nybörjare eller om man vill spela ett snabbt parti. Det fullstora brädet har 19x19 linjer och en match tar ofta mellan 30 och 90 minuter.
- Det finns ett enkelt handikappsystem som gör att även väldigt ojämna motståndare kan mötas och ändå ha lika stora chanser att vinna.
Studier tyder på att Go kan ha en positiv effekt på hjärnan vad gäller åldrande. Det är helt enkelt bra hjärngympa!
Go är klassiskt
Spelet kommer ursprungligen från Kina (där det kallas för Weiqi) och vidareutvecklades sedan i Korea och Japan (där det kallas Baduk och Igo) till den form som spelas idag. Det har funnits i minst 2500 år, eventuellt så länge som 4000 år.
Go i moderna tider
På senare år (2015-2017) har Go förekommit en del i medierna till följd av AlphaGo, ett datorprogram som till slut lyckades besegra de bästa spelarna i världen. Innan AlphaGo trodde man detta skulle dröja minst 10-15 år till, men företaget Deep Mind som ägs av Google löste problemet snabbare än någon trott var möjligt med hjälp av avancerad AI-teknik.
Det finns över 60 miljoner spelare över hela världen. Även om de flesta är i Asien har antalet i Väst ökat kraftigt de senaste åren till följd av att folk hört talas om det i samband med AlphaGo. Det finns nationella organisationer för Go i över 70 länder!
Ett riktigt exklusivt spel i Japan kan kosta runt en miljon kr. Då är brädet runt 20 cm tjockt och består av ett enda trästycke från ett långsamväxande och sällsynt träd (det är idag bara lov att använda virke från träd som dött eller blåst omkull). Stenarna är gjorda av snäckskal och skiffer.
Fun fact:
Ett bräde är faktiskt inte kvadratiskt utan lite längre på ena hållet. Detta är för att det skall se kvadratiskt ut när man sitter framför det.
Berömda personer som spelat Go
Albert Einstein, fysiker
Bill Gates, grundare av Microsoft
Rod Stewart, musiker
Morihei Ueshiba, grundare av Aikido
- Sergey Brin, medgrundare av Google
- David Lee Roth, musiker
- Alan Turing, matematiker
Fler informationskällor:
- Här är en sida med en kort sammanfattning av reglerna på svenska, och det går också att ladda ned dem.
- Här har vi videos som förklarar spelet. Du hittar också videorna på GoButikens YouTube-kanal.
- Mattias Go Skola är en svensk sida med nybörjarintroduktion plus lite mer avancerad material.
- Vill man veta mer om spelet kan man besöka Svenska Goförbundets hemsida. Där kan man också se om det finns någon klubb i sin närhet.
- Vill man lära sig mer om Go så kan engelska Wikipedia vara värt ett besök.
- OGS är en webbsida där man kan spela Go online mot spelare får hela världen. Vi har skrivit om OGS i vår blogg.
- Nordic Go Dojo ger mycket nyheter om Go. Drivs av Antti Törmännen, den enda professionella spelaren från Norden.
Foto: Bilderna på denna sidan är antingen tagna av GoButiken eller copyrightfria bilder med fri användningsrätt från Wikimedia Commons.