500 Go Problems

I lager.

199 kr

Författare: Gunnar Dickfield

Spelet go beskrivs ibland som en sittande kampsport. Denna bokserie tillägnas kyu-rankade spelare och använder följande färger för att representera de bältesfärger som ofta används i kampsporters ranksystem: vit (nybörjare), gul, orange, grön, blå och brun.

Vit: detta är den volym där inlärningen börjar. Färgen vit symboliserar renhet, klarhet och - särskilt i Asien - representerar generellt början. Spelaren har precis lärt sig reglerna och tar nu sina första steg på brädet, oftast på det lilla 9x9-brädet.

Gul: denna volym står i solens, ljusets och värmens samt tillväxtens tecken. Dessa egenskaper följer nu go-spelarens väg. Denna nivå uppnås vanligtvis mycket snabbt, och studenten kan gå vidare till det större 13x13-brädet. Men inlärningsstegen är långsamma och inte särskilt kreativa. Eleven tar till sig teknikträningen, men har fortfarande svårigheter med att applicera den. Vid den här punkten är avhoppsfrekvensen som störst i go.

Orange står för entusiasmens eld som nu har gripit eleven. Han/hon vill utvecklas och växa. Eleven når denna nivå snabbt. Nu används de grundläggande teknikerna i spelet och spelets flöde blir mycket mer flytande. Studenten börjar spela på det stora 19x19-brädet, och hans/hennes stil blir synbart lugnare. Vägen är förberedd. 

Grön är vårens och tillväxtens färg. Eleven har nu blivit mer mångsidig och lär sig och experimenterar med nya tekniker. Framförallt blir han/hon mer äventyrlig i utförandet och tillämpningen av teknikträning. Han strävar efter bättre tekniker och försöker att involvera hela brädet.

Blå är vattnets färg. Spelet är flytande och vittnar om ohämmadoch farlig kraft. Denna bok kräver att eleven korrekt bedömer krafterna på brädet och är uppmärksam på interaktionerna i spelpositionerna. Koncentration och räkningsförmåga är nödvändiga.

Den bruna färgen står för bergens kraft. För eleven är det dags att hantera vidsträcktheten, himlen, och anpassa sig till klättringen mot mästerskap. Dessa sista kyu-ranker är troligen de mest utmanande. Målet verkar nära, men att nå det kräver mer förfining och ytterligare koordination av teknik och strategi. Eleven måste vara aktiv och beslutsam, och utveckla det inre fokus och självförtroende som krävs för nästa steg mot mästerskap.


Häftad. 131 sidor.