Yunzistenar, enkelkonvexa

I lager.
Antal: 12

729 kr

Enkelkonvexa yunzi-stenar med måtten 6,2x22 mm. 

Yunzi-stenar har producerats i Yunnan-regionen i Kina i över 500 år. De tillverkas av pressad sten, men exakt hur är hemligt än idag. Håller man upp en svart sten mot ett starkt ljus så ser man att de i själva verket är gröna. 

Yunzistenar kommer i två varianter: med en sida välvd och den andra platt, så kallat enkelkonvexa stenar, och i en variant där båda sidor är välvda, så kallat dubbelkonvexa eller bikonvexa stenar. Dessa stenarna är av den enkelkonvexa sorten. De dubbelkonvexa hittar du här. En fördel med dem är att de två olika sidorna gör det är lättare att visa variationer på brädet.

De är lite mindre glatta än många glasstenar och många gillar hur de känns i handen. Dessutom är de mattare än glasstenar och ger mindre reflexer. Yunzi-stenar hör till våra egna favoriter.

Om måtten: De vita stenarna är ett par tiondelar mindre i diameter än angivet mått för att kompensera synvillan att de är större än de svarta. Det är också vanligt med ett par tiondels mm variation mellan olika stenar i ett set.

180 stenar av varje färg.


OBS! Yunzi levereras i plastpåsar med lite mineralolja i för att skydda dem. Det räcker oftast att torka av dem med hushållspapper utan att tvätta först. Om man tvättar dem, och särskilt om man tillsätter någon tvål eller diskmedel, kan de behöva smörjas igen för att inte bli för torra.


Skålar hittar du här